Passeig Tolrà, 22 - Castellar del Vallès

937 145 385

Orientació acadèmica dels joves

Orientació acadèmica dels joves

Des de la tutoria, una tasca important a realitzar és l’orientació acadèmica dels joves per tal que triïn l’itinerari de formació que voldran seguir després de d’ESO. Es realitzen activitats diverses al llarg de l’etapa per ajudar-los a definir i a descobrir els estudis que més els interessin.

A cada curs, l’alumnat omple un Pla Personal i el comenta amb el seu tutor o tutora. En aquest document, hi defineix els seus talents, les maneres com aprèn, els aspectes a millorar a nivell acadèmic i personal, els objectius fixats i les professions que li agraden. És una manera de plantejar-se i reflexionar, any rere any, sobre els seus objectius com a estudiant.

Des de diverses matèries es convida a professionals que ajudaran el professorat i l’alumnat a realitzar i a enriquir projectes concrets realitzats a classe. La finalitat és connectar el que es treballa a l’escola amb les feines reals. D’aquesta manera, els nois i noies coneixen professions que potser no s’havien plantejat mai exercir i veuen la utilitat del que estudien.


A 3r i 4t d’ESO, convidem els exalumnes que fan un cicle o un batxillerat i els demanem que expliquin als joves quines competències hauran de dominar per afrontar estudis postobligatoris. Partint de la pròpia experiència, els fan recomanacions per aprofitar bé les eines i l’acompanyament que el professorat d’ESO els ofereix.

La visita dels exalumnes es complementa amb una xerrada sobre tots els itineraris de la postobligatòria. La realitza una professora de batxillerat i cicles que explica als nois i noies el més important de la nova etapa que començaran. Té l’objectiu més informatiu a 3r d’ESO i està més oberta a preguntes concretes i personals a 4t.

La psicòloga del centre, a través d’un seguit de proves, ajuda els estudiants de 4t d’ESO a detectar talents, competències, aptituds i interessos. Amb els resultats obtinguts, els tutors fan entrevistes individuals jove i li mostra com consultar la web “Unportal”, que ajuda a buscar els centres on realitzar cicles de grau mitjà i superior i estudis universitaris i realitzar així una bona orientació acadèmica dels joves. És una web molt completa que informa de les notes de tall, de les matèries i possibles sortides que té cada estudi i del grau de satisfacció de la gent que els ha realitzat.

Una altra activitat que sol anar molt bé és una trobada amb diferents alumnes que ja han entrat en el món laboral i es dediquen a la professió que han triat. Els joves d’ESO poden escoltar l’experiència d’aquells que es dediquen a alguna feina que a ells també els interessi.

A 4t d’ESO els tutors, juntament amb la psicòloga, redacten un informe personal d’orientació per suggerir l’itinerari que es creu més adequat per a cada estudiant, tenint en compte tot el que s’ha treballat i parlat personalment. Es comenta amb els pares, per tal d’assessorar-los i encoratjar-los a ajudar els fills a fer una bona tria. S’anima a les famílies a visitar centres i fires d’educació per poder conèixer molt bé l’oferta que hi ha a l’entorn més immediat. La tria final l’ha de fer cada jove i el paper de la família i l’escola és només d’orientació i d’empoderament perquè cada estudiant es mostri segur del camí decidit i l’iniciï amb il·lusió.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website