Passeig Tolrà, 22 - Castellar del Vallès

937 145 385

“Chess Challenge”: una iniciativa que fa moure les ments!

“Chess Challenge”: una iniciativa que fa moure les ments!

Ho hem comentat algun cop: a FEDAC Castellar, l’aprenentatge va molt més enllà dels llibres i les fitxes! Una de les apostes educatives dels darrers cursos ha estat integrar els escacs com a eina pedagògica dins l’aula, no només com un joc, sinó com una activitat que afavoreix habilitats fonamentals per al desenvolupament dels infants. Els escacs treballen la concentració, la planificació, la memòria, la presa de decisions i l’autoregulació emocional. A més, fomenten la resolució de conflictes i el pensament crític, tot dins d’un entorn lúdic i motivador.

És en aquest context que neix la proposta “Chess Challenge”, una activitat que ha captivat alumnes i mestres durant tot el segon trimestre. La iniciativa s’ha implementat amb força èxit i participació, i va dirigida a tots els alumnes de 4t, 5è i 6è de primària, que hi poden participar de manera voluntària. Cada dilluns, al passadís de la comunitat de grans, es publica un nou enigma d’escacs, presentat de manera visual amb un taulell XL penjat a la paret i una recreació real sobre una taula, perquè els alumnes puguin observar, analitzar i pensar estratègicament.

Durant tota la setmana, de dilluns a divendres, els participants tenen temps per reflexionar sobre l’enigma i, un cop tenen la solució, l’escriuen utilitzant llenguatge d’escacs (com ara Cf3++ o Dc4) i la dipositen en una caixa de respostes situada al costat del taulell.

Cada divendres, la caixa s’obre i s’analitzen totes les respostes rebudes. Es fa el recompte dels encerts i s’atorga un punt a cada alumne que ha respost correctament.

Voleu saber-ne més? Us ho expliquem al següent vídeo:

El “Chess Challenge” no només potencia les habilitats pròpies del joc d’escacs, sinó que també s’ha convertit en un espai d’intercanvi, conversa i col·laboració entre alumnes de diferents cursos.

Aquest darrer 11 d’abril es va tancar la primera edició al finalitzar el segon trimestre, i es va premiar l’alumne amb més punts de tot el cicle (4t, 5è i 6è) i també un guanyador per a cada curs, amb un petit obsequi simbòlic com a reconeixement a la seva constància i habilitat.